Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Temperaturile record din Balcani înseamnă pierderi pentru fermieri, dar o veste bună pentru viticultori

Temperaturile record din Balcani înseamnă pierderi pentru fermieri, dar o veste bună pentru viticultori

Rastislav Pucovski ţine în mână un pumn de boabe de soia ofilite, de mărimea unor boabe de piper, la ferma sa din Backi Petrovac, nordul Serbiei, unde solul este afectat de lipsa precipitaţiilor astfel că porumbul şi soia s-au uscat, reltează agenția Reuters, citată de Agerpres.
„Totul este complet uscat. Nu ştiu cum vom vinde ce vom strânge”, a spus Pucovski, 48 de ani.
Serbia, la fel ca şi restul ţărilor din Balcani, s-a confruntat cu cea mai fierbinte vară din istorie, după valuri de căldură repetată care au dus temperaturile peste 40 de grade Celsius. Căldura, asociată cu seceta, a pus presiuni pe reţelele energetice fragile din regiune, a redus nivelul rezervelor de apă şi a produs pagube culturilor agricole.
Însă, viticultorii din Balcani ar putea fi singurii care vor beneficia de pe urma acestei situaţii, pentru că vremea secetoasă a dus la creşterea concentraţiei de zahăr din struguri. În schimb, porumbul, soia, floarea-soarelui şi unele legume sunt devastate, spun fermierii.
Agricultura este responsabilă pentru aproximativ 6% din Produsul Intern Brut al Serbiei. Estimările preliminare sugerează că, la porumb, producţia la hectar ar putea să scadă cu până la 20% în Serbia.
Lipsa irigațiilor, o problemă pentru fermierii din Serbia
Una dintre probleme este lipsa accesului la apă. Istoric vorbind, Serbia s-a bucurat de multă ploaie, astfel că doar 1,4% din suprafaţa agricolă este irigată, arată datele Institutului naţional de statistică.
Analistul Branislav Gulan estimează că va fi nevoie de investiţii de sute de milioane de euro pentru ca Serbia să ajungă la media globală de 17% din suprafaţa agricolă irigată. Pentru acest an, Branislav Gulan estimează că veniturile fermierilor or să fie mai mici cu aproximativ 500 de milioane de euro din cauza secetei.
În ţara vecină, Bosnia-Herţegovina, este posibil ca, din cauza secetei, producţia de porumb la hectar să se reducă la jumătate, până la 4,5-5 tone, estimează Dragan Mandic, expert la Institutul pentru Agricultură.
Dejan Jovanovic, un fermier din regiunea Bijeljina, spune că porumbul său a fost devastat. „Frunzele porumbului sunt de culoare albă, iar boabele sunt minuscule”, explică Dejan Jovanovic.
Scade și producția de struguri în țările balcanice
Vremea fierbinte a modificat în mod drastic şi culesul viei în Balcani, în acest an. Producătorii au fost forţaţi să culeagă strugurii mai devreme decât de obicei. Unele recolte vor fi mai mici, cantitativ, dar calitatea va fi mai bună, spun producătorii.
În regiunea Ilok, din estul Croaţiei, viticultorii au început să culeagă strugurii în timpul nopţii pentru că fermentează prea repede dacă sunt culeşi în timpul zilei.
„Este mai bine să îi recoltăm noaptea pentru că nu este atât de cald”, spune Darko Sili, în timp ce conduce un utilaj de recoltare a strugurilor prin şirurile de vie.
Recoltatul din acest an se va încheia cu aproape o lună mai devreme decât de obicei şi producţia ar putea fi cu până la 30% mai mică din cauza secetei, menţionează şi Vesna Stajner, purtătoare de cuvânt la podgoria Ilocki Podrumi.
Însă viticultorii spun că vinul de anul acesta va fi unul excepțional
În Kosovo, culesul viei a început în august, cu o lună mai devreme decât anul trecut. Proprietarii de vii spun că au avut probleme în a găsi culegători atât de devreme în timpul sezonului.
„Nici măcar străbunicii noştri nu îşi amintesc ca strugurii să fie culeşi atât de devreme”, afirmă Nebi Duraj, responsabil la podgoria Stone Castle, din apropiere de oraşul Rahovec.
Există însă şi o parte bună. „Este ca şi cum ai mânca zahăr”, spune un culegător în vârstă de 60 de ani în timp ce gustă strugurii albi.
Duraj subliniază că în acest an calitatea vinului va fi mai bună, datorită conţinutului mare de zahăr, care se transformă în alcool.
„În următorii ani, atunci când veţi căuta un vin, cereţi unul din 2024”, recomandă Nebi Duraj.

Hotnews.ro

Noutați dupa tema