Noutaţi

Banca Națională crește cota de capital propriu a băncilor în activitatea lor operațională„Finanțează” Banca Națională bugetul de stat în detrimentul economiei? Și ce legătură au FMI și băncile comerciale cu asta?Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Octombrie, a.2025Măsuri inflaționiste în condițiile unei inflații ridicate sau așteptarea politicii Stop-and-Go a Băncii Naționale a MoldoveiDr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Un ingredient din dulcele tău preferat ar putea încetini îmbătrânirea

Un ingredient din dulcele tău preferat ar putea încetini îmbătrânirea

O substanță prezentă în desertul adorat de o lume întreagă, ciocolata neagră, ar putea fi asociată cu o îmbătrânire biologică mai lentă, arată un nou studiu.

Cercetarea, realizată pe subiecți din Marea Britanie și Germania, a arătat că teobromina, un compus natural provenit din boabele de cacao, ar putea avea proprietăți anti-îmbătrânire, fiind corelată cu semne ale unei vârste biologice mai mici decât vârsta reală, scrie Euronews.

„Studiul nostru identifică legături între o componentă-cheie a ciocolatei negre și menținerea tinereții pentru o perioadă mai lungă”, a declarat Jordana Bell, autor principal al studiului.

Aceasta a subliniat însă că rezultatele nu reprezintă un îndemn la consum crescut de ciocolată: „Nu spunem că oamenii ar trebui să mănânce mai multă ciocolată neagră, dar această cercetare ne ajută să înțelegem cum alimentele obișnuite pot oferi indicii despre o viață mai sănătoasă și mai lungă”.

În cadrul studiului, au fost analizate datele a 509 subiecți din Marea Britanie și 1.160 din Germania (inclusiv lungimea telomerilor), iar oamenii de știință au concluzionat că persoanele cu niveluri mai ridicate de teobromină în sânge aveau o vârstă biologică mai mică decât cea cronologică, se arată într-un raport publicat de jurnalul Aging.

Vârsta biologică arată cât de „îmbătrânit” pare organismul, judecând după starea de sănătate și funcționarea acestuia. Ea reflectă uzura acumulată la nivelul celulelor, țesuturilor și organelor și este influențată de stilul de viață, mediu și factori genetici, nu doar de trecerea timpului.

Ciocolata neagră a mai fost asociată în trecut cu posibile beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru sistemul cardiovascular. Totuși, oamenii de știință atrag atenția că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege pe deplin relația dintre teobromină și procesul de îmbătrânire.

spotmedia.ro

Noutați dupa tema