Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Culesul viilor în regiunea Champagne din Franța. 120.000 de muncitori culeg cu mâna 34.000 de hectare de vie

Culesul viilor în regiunea Champagne din Franța. 120.000 de muncitori culeg cu mâna 34.000 de hectare de vie

Recrutarea şi găzduirea a 120.000 de muncitori sezonieri care să culeagă cu mâna o suprafaţă de 34.000 de hectare de vie arată că, în 2024, campania de recoltare se anunţă a fi o provocare pentru sectorul Champagne, din nord-estul Franţei, care s-a mobilizat pentru a-şi proteja reputaţia prejudiciată în 2023 de închiderea unor spaţii de cazare neconforme şi moartea a patru culegători, transmite AFP, citată de Agerpres.
Din 7 septembrie, când a început culesul viei, un camion CGT străbate satele din regiunea Champagne şi distribuie pliante în opt limbi (poloneză, bulgară, rusă, ucraineană, spaniolă, italiană, română şi franceză) în care sunt menţionate prevederile referitoare la salariul minim orar, numărul maxim de ore de muncă, pauzele obligatorii etc.
La rândul lor, autorităţile locale au mobilizat 22 de inspectori de muncă şi 84 de jandarmi pentru această campanie. Până la această dată au fost închise trei spaţii colective de cazare considerate neconforme.
În 2023, prefectura departamentului Marne a închis trei spaţii colective unde erau cazaţi culegători de vie, considerate insalubre şi neconforme. „Aceşti actori incorecţi au prejudiciat imaginea Champagne”, subliniază unul dintre copreşedinţii de la Comité Champagne, David Chatillon. În acelaşi an, patru muncitori sezonieri au decedat în contextul temperaturilor ridicate.
„Am declarat mobilizare generală la nivelul întregului sector”, asigură preşedintele sindicatului viticultorilor, Maxime Toubart.
Cazarea sezonierilor este una dintre mizele centrale, explică José Blanco, secretar general la sindicatul CGT din Champagne. Chiar dacă au fost făcute unele îmbunătăţiri, José Blanco spune că mai există încă unele cazuri în care sezonierii dorm în pădure.
De cealaltă parte, Maxime Toubart dă vină pe condiţiile de cazare mult prea stricte cerute de stat, care impun de exemplu un spaţiu de 4,5 metri pătraţi pentru fiecare culegător într-o cameră, şi care îi descurajează pe viticultori.
Pentru a-i atrage pe culegători, casa Moët & Chandon găzduieşte în propriile sale spaţii 1.900 dintre cei 3.500 de muncitori sezonieri de care are nevoie. La Pierry, o sută de culegători, găzduiţi într-unul din aceste spaţii de cazare, beneficiază de dormitoare, toalete, spălătorie şi cantină.
„Trebuie ca oamenii să îşi dorească să vină şi să revină la culesul viei”, insistă Frédéric Gallois, director de aprovizionare la Moët & Chandon. Salariaţii câştigă între 1.200 şi 2.000 de euro brut pentru un sezon de cules care durează 10 zile în medie.
Chiar dacă sindicatul CGT critică folosirea masivă a muncitorilor străini, lucru care în opinia sa contribuie la scăderea salariilor, Maxime Toubart dă asigurări că nu există un tratament salarial diferenţiat şi vorbeşte de dificultăţile întâmpinate în recrutarea de culegători.

Economica.net

Noutați dupa tema