Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Brutarii din Europa se pregătesc pentru un Crăciun scump, după ce au crescut prețurile la unt, zahăr și ciocolată

Brutarii din Europa se pregătesc pentru un Crăciun scump, după ce au crescut prețurile la unt, zahăr și ciocolată

Preţurile untului au crescut vertiginos în ultimele luni, atingând niveluri record în întreaga Europă, o veste proastă pentru brutari şi cofetari, care se pregătesc pentru sărbătorile de Crăciun şi se confruntă deja cu costuri ridicate pentru ciocolată şi zahăr, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Potrivit analiștilor, cererea puternică de unt, stocurile reduse şi preferinţa procesatorilor de produse lactate de a utiliza mai mult lapte pentru produse mai profitabile, cum ar fi brânza, au determinat această creştere a preţurilor.
Pe pieţele mondiale, untul european se tranzacţiona la un record de 8.706 dolari pe tonă la 29 septembrie, în creştere cu 83% faţă de anul precedent, potrivit celor mai recente date oficiale ale Comisiei Europene. Preţurile erau, de asemenea, mai mari faţă de anul trecut în Australia şi Noua Zeelandă, deşi au scăzut faţă de maximele din timpul verii.
Deşi marile companii alimentare şi-au asigurat în mare parte aprovizionarea cu unt înainte de începerea producţiei de prăjituri şi îngheţată de Crăciun, impactul asupra micilor producători va fi semnificativ, iar o creştere a preţurilor este inevitabilă, a declarat Paul Boivin, directorul Federaţiei Franceze a Brutarilor şi Cofetarilor (FEB).
Probleme cu producția de lapte
Producţia de lapte a scăzut anul trecut în majoritatea regiunilor lumii, inclusiv în Europa, Statele Unite şi Noua Zeelandă – cel mai mare exportator de lapte şi unt din lume – din cauza preţurilor scăzute şi a costurilor ridicate pentru furaje, care au descurajat mulţi fermieri.
Producţia globală de lapte şi-a revenit uşor în 2024, dar a rămas insuficientă în comparaţie cu cererea în creştere, ceea ce i-a determinat pe producători să aloce laptele către produse mai competitive, cum ar fi brânza, în detrimentul untului, a explicat analistul Rabobank, Michael Harvey.
Producţia de lapte din UE a crescut cu 0,7% între ianuarie 2023 şi iulie 2024, conform celor mai recente date ale UE. În aceeaşi perioadă, producţia de unt a scăzut cu 1,6%, în timp ce stocurile se aflau la niveluri scăzute istorice, iar producţia de brânză a crescut cu 3,2%.
Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA) a ridicat luna aceasta prognoza pentru preţurile untului din 2024 la 3 dolari pe livră, cu 15% mai mult decât anul trecut, din cauza scăderii numărului de vaci şi a producţiei mai reduse de lapte per animal.
„Proviziile limitate de lapte şi cererea solidă vor menţine perspectiva de preţ ridicată şi în 2025”, a declarat USDA.
Piața globală a untului este o afacere anuală de zeci de miliarde de dolari
Veniturile pe piaţa globală a untului sunt estimate să ajungă la 42 de miliarde de dolari în 2024, o creştere de peste 8% faţă de 2022, iar piaţa se aşteaptă să crească anual cu 7% până în 2029, conform platformei de date Statista.
Preţurile untului din Europa au fost, de asemenea, susţinute parţial de temerile legate de o scădere suplimentară a aprovizionării cu lapte din cauza răspândirii bolilor la vacile din Europa de Vest, inclusiv a febrei catarale ovine şi a bolii hemoragice epizootice (EHD), au spus analiştii.
Cu toate acestea, numărul focarelor de gripă aviară la vacile din SUA nu a fost suficient de mare pentru a afecta producţia naţională de lapte, a declarat economistul USDA, Michael McConnell.
Preţurile untului ar trebui să scadă de la nivelurile record pe măsură ce producătorii de produse lactate îşi cresc producţia pentru a beneficia de preţurile ridicate, dar ar putea dura câteva luni până să se observe o scădere semnificativă, a spus Susan Kilsby, analist la banca ANZ din Noua Zeelandă.

Hotnews.ro

Noutați dupa tema