Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Alimentul care protejează pielea de arsuri solare şi melanom. Cum trebuie să-l consumi

Alimentul care protejează pielea de arsuri solare şi melanom. Cum trebuie să-l consumi

„Să-ţi fie mâncarea ta medicament şi medicamentul tău hrană” este o zicală ce datează din vremea lui Hipocrate”, a declarat John Pezzuto, autorul principal al studiului şi decan la Western New England University, într-un comunicat de presă. „Acum, după 2.500 de ani, aşa cum exemplifică acest studiu, încă învăţăm realitatea acestei afirmaţii”.
Strugurele este iubit în întreaga lume ca un aliment şi băutură de bază care oferă o mulţime de beneficii nutriţionale, iar noile cercetări sugerează că ar putea exista un alt motiv pentru a-l îndrăgi şi consuma mai des: protecţia împotriva arsurilor solare şi a cancerului de piele.
Un studiu restrâns, revizuit de specialişti, publicat miercuri în revista ştiinţifică Antioxidants, vine cu veşti bune: cconsumul de struguri protejează împotriva deteriorării pielii din cauza razelor ultraviolete (UV) la un grup de 29 de persoane.
Cercetătorii de la universităţi din Massachusetts şi New York i-au monitorizat pe voluntari în timp ce aceştia consumau pulbere de struguri întregi - echivalentul a 2 ¼ ceşti de struguri - în fiecare zi, timp de două săptămâni. Experţii au măsurat reacţia pielii subiecţilor la radiaţiile UV înainte şi după ce au consumat strugurii şi au constatat că, la sfârşitul studiului, o treime dintre subiecţi au prezentat o rezistenţă sporită la arsurile solare. Autorii au spus că această rezistenţă a fost probabil legată de polifenoli, compuşi care se găsesc în mod natural în struguri şi care acţionează ca antioxidanţi în organism.
Analiza microbiomului intestinal, a sângelui şi a probelor de urină a arătat că aceiaşi subiecţi care au demonstrat rezistenţă la razele UV aveau, de asemenea, un microbiom unic şi caracteristici metabolice despre care cercetătorii au spus că sugerează o legătură între genele oamenilor, sănătatea intestinală şi sănătatea pielii lor. Cu alte cuvinte, profilurile genetice ale unor persoane includ trăsături digestive şi metabolice care le permit să se bucure de rezistenţă la arsurile solare după ce mănâncă struguri.
Raportul se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi ştiinţifice conform cărora consumul de struguri poate ajuta la protejarea pielii împotriva radiaţiilor UV. Acesta citează studii americane din 2008, 2019 şi 2020 care au constatat că strugurii au ajutat la prevenirea cancerului de piele la şoarecii fără păr expuşi la raze UV.
Lumina UV este componenta luminii solare care îmbătrâneşte şi deteriorează pielea şi poate provoca cancere precum melanomul. Potrivit studiului de faţă, publicat pe 30 noiembrie, cele mai multe cazuri de cancer de piele sunt asociate cu expunerea la radiaţiile UV provenite de la soare.

mediafax.ro

Noutați dupa tema