Noutaţi

Datele privind activitatea băncilor comerciale din Republica Moldova la data de 31 Iulie, a.2025Dr. Sándor Csány: Fiind a patra ca mărime, OTP Bank din Moldova va crește atât organic, cât și prin posibile fuziuni și achizitiiȘi pare să fie un loc, dar se pare că nuScott HOCKLANDER: Pentru mine, perseverența cetățenilor moldoveni nu este doar o lecție învățată, ci și un mare exempluSorin MASLO: „Anul 2022 a fost unul de cotitură pentru Combinatul „Cricova”, cifra de afaceri a crescut cu aproape 25%” Ratele depozitelor – la maximum. Conjunctura pieței sau De ce băncile au nevoie de depozitele persoanelor fiziceValeriu LAZĂR:”Dacă statul astăzi nu va susține businessul, mâine nu va avea de la cine colecta impozite”Aeroportul din Chișinău, oglindă a statalitățiiMăsurile monetare contra inflației nemonetareBăncile, ca punct de sprijin pentru economie: au majorat profitul și se pregătesc de provocările din semestrul II din 2022Ministerul Finanțelor și investitorii de pe piața valorilor mobiliare de stat, la culmile volumului de plasarePiața bancară: emoții și cerere sportită. Nu există panicăEste oare pregătită Moldova pentru consecințele economice al războiului din țara vecinăNe așteaptă hiperinflație? Totul depinde de diagnoza corectă și tratamentul prescrisCe se întâmplă pe piața valorilor mobiliare de stat și ce atribuție la aceasta are Banca NaționalăSectorul vinicol, în prag de revoluție: Legea de profil falimentează întreprinderile?Capcană pentru piața produselor petroliereLászló DIÓSI: Foreign investments come to Moldova due to banking system stabilityCând nu sunt bani de la FMI, emitem VMS! Nikolay BORISSOV: ”Cumpărarea Moldindconbank-ului reprezintă cea mai bună achiziție de pe piața moldovenească, deși e și cea mai riscantă” Jocuri în ping-pong petrolierAnul bancar 2020 – pandemic, profitabilStraniul an 2020: smerenie, revoltă, acceptarea noii realități”Jocurile foamete” ale pieței valutareCum să îmblânzim lichiditățileVeaceslav IONIȚĂ: Guvernul a omorât businessul, dar a cochetat cu populațiaOamenii și businessul: Selecția naturală și nenaturalăAlexandru BURDEINÎI: Să fii etic în afaceri devine vitalIndicatorii macroeconomice de baza in MoldovaZilnic: Cursul de schimb valutar la toate bancile comerciale din MoldovaZilnic: Pretul PECO

Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2: care sunt cantităţile potrivite de băut

Cafeaua poate reduce riscul de diabet de tip 2: care sunt cantităţile potrivite de băut

Potrivit unui studiu, cafeaua creşte nivelul de adiponectină, un hormon antiinflamator şi reduce nivelul de proteină C reactivă (CRP) şi de leptină, care în schimb accentuează inflamaţia.
Cafeaua provoacă dezbateri la nesfârşit: este bună sau rea? Nu există un singur răspuns, deoarece depinde de mulţi factori.

Un studiu publicat în Clinical Nutrition subliniază însă o contribuţie importantă a cafelei în scăderea riscului de diabet de tip 2. Potrivit cercetătorilor, de fapt, cafeaua (în special măcinată, filtrată sau espresso) ar reduce inflamaţia subclinică, în special în nefumători. Fumatul este unul dintre principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2.
Studiul a implicat peste 500.000 de oameni din Anglia şi Ţările de Jos, iar cercetătorii au observat schimbări importante ale biomarkerilor legate de diabetul de tip 2.

Adăugarea unei singure căni de cafea în dieta zilnică duce de fapt la un risc cu 4% mai mic de a contracta diabet zaharat. „Se crede că diabetul de tip 2 este parţial o boală inflamatorie, iar concentraţiile plasmatice mai mari de markeri pro-inflamatori sunt cunoscute a fi un factor de risc pentru diabetul de tip 2”, spune autorul principal al studiului, dr. Carolina Ochoa-Rosales, cercetător şi om de ştiinţă la Centrul Medical al Universităţii Erasmus din Rotterdam.

Consumul de cafea, conform studiului, creşte nivelul de adiponectină, un hormon antiinflamator şi reduce nivelul de proteină C reactivă (CRP) şi de leptină, care în schimb accentuează inflamaţia.

Întrebarea principală rămâne întotdeauna: câtă cafea putem bea? Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) recomandă să nu depăşeşti niciodată 400 de miligrame de cofeină pe zi, echivalentul a aproximativ 4-5 căni de cafea. De asemenea, cercetătorii şi-au bazat studiul pe 4 căni de cafea pe zi.

Mai mult, ei au remarcat că efectele benefice ale cafelei au fost reduse la fumători: acest lucru a surprins-o iniţial pe dr. Ochoa-Rosales, deoarece „fumătorii beau adesea şi multă cafea”, după cum a declarat ea, dar s-a descoperit ulterior că efectul benefic al cafelei în reducerea proteinei C-reactive a fost prezentă doar la cei care nu fumează sau au renunţat la fumat de ceva timp.

mediafax.ro

Noutați dupa tema